Perbezaan Dalam Rasa Lovastatin & Ragi Merah

Pesakit yang mempunyai kolesterol tinggi sering kali menggunakan ubat statin untuk mengurangkan tahap mereka apabila diet rendah lemak tidak mencukupi. Dadah seperti Lovastatin membantu mengurangkan kolesterol, yang mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok. Sesetengah orang lebih suka alternatif semula jadi atau tidak bertolak ansur dengan ubat-ubatan preskripsi. Nasi yis merah telah digunakan dalam perubatan Cina selama berabad-abad, dan sering dinaikkan pangkat untuk menurunkan tahap kolesterol. Terdapat beberapa perbezaan dan beberapa persamaan antara beras yis merah dan Lovastatin.

Perbezaan di Asal

Nasi yis merah berkembang apabila yis, Monascus purpureus, ditapai dengan nasi. Ragi menghasilkan sebatian kimia yang dipanggil monacolins yang merupakan bahan aktif dalam beras yis merah yang menurunkan kolesterol. Monacolin K mempunyai struktur kimia yang sama seperti lovastatin yang pada awalnya terpencil dari bakteria yang dikenali sebagai Aspergillus. Oleh kerana kedua-duanya mempunyai struktur yang sama, mereka berfungsi secara identik dalam tubuh.


Red yeast rice

Kompos Rice Red Yeast

Oleh kerana beras yis merah adalah suplemen makanan, ubat ini tidak diseragamkan. Ini bermakna setiap botol dari setiap pengeluar boleh mempunyai monacolin yang berbeza. Sesetengah kelompok mungkin mengandungi bahan aktif yang terlalu sedikit, sementara sesetengahnya mungkin terlalu banyak.

Komposisi Lovastatin

Kerana Lovastatin adalah produk preskripsi, dos itu diseragamkan dan dikawal oleh FDA supaya setiap kelompok mempunyai ubat yang sama.