Salvia Miltiorrhiza Ekstrak Uprooted Helicobacter Pylori

Baru-baru ini, pasukan Profesor Bi Hongkai dari pusat pengajian perubatan asas Universiti Perubatan Nanjing telah berjaya menyaring calon ubat baru untuk pylori Helicobacter tahan dadah, dihydrotanshinone I. apabila membunuh Helicobacter pylori, dihydrotanshinone saya bukan sahaja boleh memusnahkan biofilm, tetapi juga membunuh bakteria yang melekat pada biofilm, memainkan peranan uprooting Helicobacter pylori. Bi Hongkai.

Menurut data kanser global terkini, daripada 4.57 juta kes kanser baru tahunan di China, 480000 kes baru kanser gastrik, merangkumi 10.8%, menduduki tempat ketiga teratas. Di China dengan kejadian kanser gastrik yang tinggi, kadar jangkitan helicobacter pylori adalah setinggi 50%. Terapi triple dan terapi quadruple yang mengandungi dua jenis antibiotik biasanya digunakan dalam rawatan pylori Helicobacter di China, tetapi kaedah rawatan tradisional tidak dapat membasmi pylori Helicobacter.

Apabila helicobacter pylori tahan terhadap pembunuhan dadah, ia akan licik membentuk biofilm "perlindungan perlindungan" untuk dirinya sendiri, dan biofilm akan mempunyai rintangan terhadap antibiotik, menyebabkan peningkatan rintangan dadah pylori Helicobacter, yang menjejaskan kesan rawatan dan mengurangkan kadar penawar radikal.

Pada tahun 1994, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengklasifikasikan Helicobacter pylori sebagai karsinogen kelas I kerana ia memainkan peranan utama dalam kejadian dan perkembangan kanser gastrik. Bagaimana untuk membasmi pembunuh kesihatan ini? Pada 2017, pasukan Bi Hongkai mempunyai kejayaan menerusi eksperimen awal: Salvia miltiorrhiza.

Sebelum ini, kami menyaring lebih daripada 1000 jenis monomer perubatan tradisional Cina di peringkat sel, dan akhirnya menentukan bahawa dihydrotanshinone I monomer di Salvia miltiorrhiza mempunyai kesan terbaik dalam membunuh Helicobacter pylori. Apabila melakukan eksperimen sel, kami mendapati bahawa apabila kepekatan dihydrotanshinone saya mencapai 0.125 μ g / ml ~ 0.5 μ g / ml, ia boleh menghalang pertumbuhan beberapa strain pylori Helicobacter, termasuk sensitif antibiotik dan pelbagai dadah tahan strain. Bi Hongkai berkata bahawa dihydrotanshinone saya juga mempunyai kesan pembunuhan yang baik ke atas Helicobacter pylori dalam biofilm, dan Helicobacter pylori tidak membangunkan tentangan untuk dihydrotanshinone I dalam proses laluan berterusan.

Dihydrotanshinone Saya dijangka memasuki penyelidikan praktikal sebagai ubat calon untuk pylori anti Helicobacter, yang telah diterbitkan dalam jurnal berwibawa antarabangsa ejen antimikrob dan kemoterapi.

Bi Hongkai menekankan bahawa Salvia miltiorrhiza tidak boleh digunakan secara langsung untuk mencegah dan merawat jangkitan helicobacter pylori, dan monomer dihydrotanshinone saya masih jauh daripada dijadikan ubat yang boleh digunakan di klinik. Beliau berkata bahawa dalam langkah seterusnya, kami akan terus mengkaji mekanisme tindakan dihydrotanshinone I dan meningkatkan penyelidikan farmakologi dan toksikologi dihydrotanshinone I terhadap helicobacter pylori.