Manfaat Kesihatan Serbuk Rumput Barley

Serbuk rumput barli dibuat dari daun muda kering barli tumbuhan. Ia biasanya dituai sekitar 200 hari selepas percambahan, apabila pucuk kurang dari satu kaki tinggi. Pada peringkat awal pertumbuhannya, tumbuhan barli lebih dekat dalam komposisi untuk sayur-sayuran berbanding bijirin, oleh itu nama barli rumput.

 

Apabila tumbuh-tumbuhan berkembang, kandungan nutrien rumput bijir muda berubah dengan cepat. Kepekatan nutrien - vitamin, mineral, enzim, asid amino, klorofil - merosot dengan ketara.

 

Serbuk rumput barli , seperti kebanyakan jenis serbuk sayur-sayuran, sangat mudah dicerna oleh tubuh, dengan itu membolehkan tubuh menggunakan nutriennya dalam masa beberapa minit. Ia juga mempunyai kesan pengalkilan yang sangat kuat ke atas badan.


大麦苗5.jpg


Manfaat Kesihatan Serbuk Rumput Barley

Rumput barli membantu membersihkan hati.

Rumput klorofil barli mencuci deposit dadah dari badan.

Rumput barli membantu dalam rawatan asma.

Rumput barli membantu memerangi gumpalan darah.

Rumput barli membantu menentang kanser.

Rumput barli membantu mengurangkan kolesterol ketumpatan rendah lipoprotein (LDL) (kolesterol ' buruk ' ).

Rumput barli membantu melawan kencing manis; ia juga membantu untuk menunda atau mencegah kerosakan saluran darah yang boleh disebabkan oleh kencing manis.

Rumput barli adalah penggalak tenaga.

Rumput barli membantu menyembuhkan penyakit kulit dan ulser dengan mempromosikan pertumbuhan sel-sel baru.

Rumput barli adalah sumber kaya serat larut dan tidak larut. Pembantu serat tidak larut dalam pengeluaran bahan sisa yang betul dalam tubuh, manakala serat larut (dikenali sebagai beta glucan) bercampur dengan cecair, mengikat bahan-bahan lemak dan membolehkan mereka dikeluarkan dari badan.