Rutin Untuk Kapal Darah

Rutin adalah gula yang kompleks yang banyak terdapat dalam soba, dan juga dalam jumlah yang lebih rendah dalam asparagus, rhubarb, dan kulit buah dan buah jeruk. Nama rutin berasal dari Ruta graveolens, nama saintifik ramuan ram herba, yang juga mengandungi rutin. Sebelum tahun 1950, rutin dipanggil "vitamin P," walaupun ia sebenarnya bukan vitamin.

 

Rutin boleh menggabungkan dengan logam berat, mengikat mereka, dan menghalang mereka daripada menyebabkan kesan toksik. Dalam tubuh manusia, rutin boleh mengeluarkan kelebihan besi dan tembaga. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menghalang kalsium, besi, dan mangesium daripada diserap dari makanan, jadi rutin tidak boleh diambil dengan suplemen mineral atau dengan makanan.

Faedah Kesihatan Rutin

Terdapat beberapa kesan yang bermanfaat bagi rutin dalam tubuh manusia. Berikut adalah beberapa:

Rutin mengatasi faktor platelet-activating (PAF), yang menyebabkan pembentukan bekuan darah dan yang mencetuskan reaksi keradangan alergi.

Rutin mengatasi aldose reduktase, enzim yang mengubah gula glukosa menjadi alkohol gula yang dipanggil sorbitol. Sorbitol boleh menebal lensa mata dan lapisan saraf, menyebabkan kerosakan penglihatan dan sensasi.


rutin


Rutin boleh mengurangkan kadar di mana teroksidasi kolesterol LDL menarik sel darah putih yang mengubahnya menjadi plak yang menguatkan arteri.

Rutin adalah agen anti-radang ringan dan antioksidan yang kuat. Dan, yang paling penting.

Rutin menguatkan lapisan pembuluh darah di seluruh badan, mengurangkan pendarahan dan mencegah keruntuhan.

Rutin untuk Kapal Darah

Keuntungan terbesar rutin adalah merawat urat varikos yang tidak elok di kaki dan merawat pembuluh varikos bengkak di sekitar dubur yang dikenali sebagai buasir.

Satu derivatif rutin yang dikenali sebagai hydroxyethylrutoside (atau lebih tepatnya trihydroxyethylrutoside) merawat suatu keadaan yang dikenali sebagai kekurangan vena yang kronik, di mana injap dalam urat pada kaki tidak dapat mengepam darah yang cukup oksigen kembali ke jantung.

Kekurangan vena yang kronik boleh menyebabkan gatal-gatal malam pada kaki, patch pigmentasi coklat gelap, dan ekzema varikos, dengan risiko jangkitan yang tinggi.

Rutin dan derivatif rutin juga mengubati ubat buasir dan varikos semasa mengandung, phlebitis yang disebabkan oleh pil kawalan kelahiran, dan urat labah-labah pada muka, paha, atau pergelangan kaki.